Jump to content

Israel mahu jalin hubungan dengan Malaysia, Indonesia & Brunei


 Share

Recommended Posts

2073809087_IsraelmahujalinhubungandenganMalaysiaIndonesiaBrunei.jpeg.5f75121046de2d5b00c360c8561d4307.jpeg

Tel Aviv – Duta Israel di Singapura menyatakan Israel bersedia menjalin hubungan baik dengan tiga negara Islam di Asia Tenggara, lapor akhbar The Jerusalem Post kelmarin.

Tiga negara dengan majoriti penduduk beragama Islam di Asia Tenggara iaitu Malaysia, Indonesia dan Brunei pernah mengecam serangan 11 hari Israel ke atas Semenanjung Gaza yang mengorbankan lebih 250 warga Palestin.

Malaysia, Indonesia dan Brunei menggesa Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) supaya campurtangan untuk menghentikan ‘serangan tidak berperikemanusiaan ke atas penduduk Palestin’.

Tiga negara itu tidak mempunyai apa-apa pertalian rasmi dengan Israel dan berulang kali meminta penjajahan ke atas wilayah Palestin di Tebing Barat oleh Rejim Zionis ditamatkan.

Duta Israel ke Singapura, Sagi Karni berkata, kritikan daripada pemimpin tiga negara itu adalah ‘tidak jujur’ dan ‘tidak berasaskan keadaan sebenar konflik’ yang disifatkan Karni sebagai konfrontasi antara Israel dengan Hamas dan bukannya Israel terhadap semua warga Palestin.

“Hamas adalah sebuah organisasi anti-Yahudi  dan saya tidak tahu berapa ramai individu di media sosial yang benar-benar faham betapa radikal dan fasisnya Hamas,” katanya.

Beliau berkata, satu-satunya cara untuk mempunyai pengaruh besar ke atas apa yang berlaku di Asia Barat adalah dengan mewujudkan hubungan dengan Israel.

“Kami bersedia untuk berbincang dan bertemu. Saya tidak fikir pemimpin negara-negara itu sukar untuk menghubungi kami,” katanya.

Israel mempunyai kedutaan di negara-negara lain di Asia seperti Vietnam, Thailand, Myanmar dan Filipina.

Empat buah negara Arab iaitu Emiriyah Arab Bersatu, Bahrain, Sudan dan Maghribi bersetuju menjalin hubungan diplomatik dengan Israel di bawah perjanjian yang ditaja oleh Amerika Syarikat. – Agensi

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recent Achievements

  • Hamlo went up a rank
   Contributor
  • Hamlo went up a rank
   Explorer
  • Hamlo went up a rank
   Apprentice
×
×
 • Create New...