Jump to content

2,000 peniaga termasuk ‘Uptown’ di Banda Hilir hampir lingkup


 Share

Recommended Posts

1803178563_BandaHilirhampirlingkup.jpg.56b6dc99e735713ad8411d303396511a.jpg

BANDARAYA MELAKA 30 Jun – “Mohon ‘pandang-pandanglah’ kami di sini kerana perniagaan kami hampir terlingkup sebab dah berbulan tidak beroperasi,” kata Penganjur Bazar Ole-Ole Melaka, Khairul Anuar Mohd Noor.

Dia antara peniaga di Banda Hilir yang berputih mata dan buntu akibat hilang punca pendapatan berikutan bazar berkenaan tidak dibenarkan beroperasi sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan penuh (PKP).

Menurut Khairul Anuar, 35, sehingga kini kira-kira 80 peratus membabitkan 2,000 peniaga  termasuk perniagaan ‘uptown’ di Banda Hilir terkesan dan memerlukan penyelesaian.

Menurutnya, hasil maklumat dikongsikan dari pelbagai persatuan peniaga di kawasan berkenaan, mendakwa ramai peniaga terpaksa menggadaikan harta dan menanggung hutang yang banyak demi meneruskan perniagaan.

“Ada yang gadai emas, kereta dan rumah sejak benar-benar terkesan pada Januari lalu sehinggalah sekarang, malah ada yang meminjam ‘ah long’.

“Seramai 280 peniaga uptown di kawasan ini tidak tahu hala tuju mereka selepas tidak dibenar beroperasi, malah kira-kira 70 daripada mereka tidak mampu membayar sewa bulanan.

“Secara purata tanggungan liabiliti bagi peniaga dalam kawasan Banda Hilir di bawah RM3,000 sebulan dan kini semakin terkesan akibat tidak boleh berniaga,” katanya kepada Melaka Hari Ini.

Khairul Anuar berkata, semua peniaga di Banda Hilir menjadikan sektor pelancongan di kawasan itu sebagai punca pendapatan utama mereka memohon dibenar beroperasi semula.

“Kita juga mohon kerajaan beri kelonggaran kepada penerima vaksin penuh dapat merentas negeri kerana ini benar-benar membantu kelangsungan perniagaan kami.

“Fasa bagi pembukaan sektor pelancongan dalam Pelan Pemulihan Negara dijangka pada Disember agak lama dan wajar dinilai untuk dipercepatkan kerana sudah berbulan kami sengsara,” katanya.

https://www.melakahariini.my/2000-peniaga-termasuk-uptown-di-banda-hilir-hampir-lingkup/

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recent Achievements

  • Hamlo went up a rank
   Contributor
  • Hamlo went up a rank
   Explorer
  • Hamlo went up a rank
   Apprentice
×
×
 • Create New...