Jump to content

Sekat Kandungan Berkaitan Pro Palestin, Facebook Tampil Mohon Maaf


 Share

Recommended Posts

2041746311_SekatKandunganBerkaitanProPalestinFacebookTampilMohonMaaf-min.thumb.png.8bdf497e3ae03bc339c31c0a5608ced2.png

Pegawai Eksekutif Kanan Facebook tampil membuat permohonan maaf kepada Perdana Menteri Palestin menerusi mesyuarat secara virtual berhubung aduan yang dibuat terhadap Facebook yang menyekat seluruh kandungan yang mempunyai unsur pro Palestin.

Mesyuarat secara virtual pada minggu lalu itu turut dihadiri oleh Naib Presiden Facebook bagi Polisi Awam Global, Joel Kaplan dan Ketua Polisi Asia Barat dan Afrika Utara, Azzam Alameddin.

Ketua Misi Palestin ke United Kingdom, Husam Zomlot berkata bahawa Facebook sudah mengakui isu tersebut dan pihaknya berjanji akan menangani perkara itu.

Menurutnya lagi, pasukan Facebook memaklumkan pihaknya secara tidak tepat melabelkan perkataan tertentu yang kerap digunakan oleh penduduk Palestin termasuk ‘Martyr’ (Syahid) dan ‘resistance’ ( Pertempuran).

Facebook mendakwa perkataan yang digunakan itu sebagai hasutan melakukan kekerasan dan mereka berjanji akan menilai dan menyemak kembali kerangka kerja tersebut.

Pengguna media sosial dari Palestin dan seluruh dunia akhir-akhir ini telah memuat naik gambar dan berkongsi video mengenai keganasan tentera Israel terhadap penduduk Palestin dan mereka mengguna tanda pagar #SaveSheikhJarrah dan #GazaUnderAttack dalam bahasa inggeris dan Arab.

Bagaimanapun, saluran media sosial lain termasuk Twitter dan Instagram turut menyekat dan menggenakan had kepada pengguna sosial media yang terutamanya di Palestin yang menyuarakan penindasan yang berlaku.

Sumber : https://ohmedia.my/umum/sekat-kandungan-berkaitan-pro-palestin-facebook-tampil-mohon-maaf/

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recent Achievements

  • Hamlo went up a rank
   Contributor
  • Hamlo went up a rank
   Explorer
  • Hamlo went up a rank
   Apprentice
×
×
 • Create New...